пʼятницю, 2 грудня 2016 р.

3 грудня –Міжнародний День Осіб з інвалідністю


          Напередодні  – 1 грудня у Районному будинку культури панувала святкова автмосфера. Сьогодні сюди, на запрошення Рахівського районного реабілітаційного центру для інвалідів та дітей-інвалідів, зійшлися-з’їхалися з міста Рахова, сіл району інваліди, діти-інваліди, батьки, опікуни, ща мають на утриманні інвалідів, щоб в черговий раз відзначити Міжнародний День інвалідів.
            Ініціатором проведення цього символічного дня-3 грудня, стала Організація Об'єднаних Націй, яка в 1992 році запропонувала заснувати таке свято на честь закінчення Десятиліття інвалідів, проголошеного в 1983 році.
   Основною метою всіх заходів, які присвячені цьому дню, є інформування суспільства в напрямку підтримки людей з обмеженими фізичними можливостями. В цей день традиційно говорять про необхідність інтеграції інвалідів у активне громадське життя, політичну та економічну діяльність, культурне середовище і т.д., закликають органи влади, місцевого самоврядування діяти так, щоб соціальні умови життя інвалідів поліпшувалися і були комфортними для них.
  Районне свято було організовано у відповідності до Плану заходів щодо підготовки та проведення в районі у 2016 році Міжнародного Дня інвалідів, затвердженого розпорядження голови Рахівської районної державної адміністрації П.В.Басарабою «Про підготовку та проведення в районі у 2016 році Міжнародного Дня інвалідів».
Проводили яскраве свято для дітей-інвалідів працівники Районного Будинку культури та учасники драматичного гуртка Злата Німчук, Кароліна Запорожану, Христина Бендак (керівник Антоніна Кабалюк) і танцювального колективу «Джерельце» (керівник Мирослава Шемота). Свято пройшло нетрадиційно, крім концертних номерів учасників художньої самодіяльності, у формі ігор, конкурсів, безпосередню участь взяли діти-інваліди, які порадували присутніх піснями, віршами у власному виконанні та водили з ведучими хороводи. А під кінець діти загадали мрії і наліпили зірочки на деревце бажань.
На закінчення свята діти-інваліди були запрошені до святкового солодкого столу, який допомогли організувати Районна організація товариства Червоного Хреста (Рещук О.В., районна споживча спілка (Бланер М.А.). Святкові подарунки з солодощів отримали діти-інвалідіи  від Рахівського міського голови Медвідя В.В. за участі депутата міської ради Німчука І.Є. Забезпечили радість, а може декомусь і здійснення маленької мрії цікаві подарунки придбані дітям-інвалідам управлінням соціального захисту населення Рахівської райдержадміністрації (Спасюк М.Ю.).
У цей День ми бажаємо всім, хто не байдужий проблемі осіб з інвалідністю, сил і здоров’я, засобів і успіху. Захищаючи гідності інвалідів ми захищаємо своє людське обличчя. Інвалідність - це не вирок. Так сталося, адже на їх місці могла би опинитися будь-яка інша людина. І для їх виживання не потрібно щось особливе, лише елементарне - можливість жити, жити серед людей, бути в суспільстві і відчувати себе людьми, як і всім нам. Ми всі рівні перед Богом. Практика показує, що інваліди можуть бути і стають повноцінними і високо ефективними членами суспільства, відмінними фахівцями і навіть політиками, економістами, соціально активними і життєствердними людьми, які надихають багатьох, в тому числі і абсолютно здорових членів нашого суспільства.     


М.Будніков,

директор районного реабілітаційного центру












































Немає коментарів:

Дописати коментар