понеділок, 30 листопада 2015 р.

3 грудня -- Міжнародний День інвалідів

3 грудня – Міжнародний День інвалідів

Наш обовязок – турбуватися про людей з особливими потребами

Міжнародний День інвалідів, який відзначається 3 грудня, є нагадуванням людству про його обов’язок виявляти турботу і милосердя до людей з особливими потребами.
Відомо, що від того, як у державі ставляться до тих, кому важко або не можливо самостійно подбати про себе залежить рівень цивілізованості цього суспільства. Прагнучи до Європейських цінностей, наша країна робить відповідні кроки до власної цивілізованості. Заходи, що вживаються на державному рівні з боку офіційних державних структур, громадських організацій, громадянської позиції небайдужих до проблем інвалідів людей, вселяють надію на те, що відношення до людей з обмеженими можливостями зміниться на краще.
Усунення бар’єрів на шляху до самореалізації осіб з особливими потребами, їх духовного та культурного зростання, гарантування доступу до гідної освіти і робочих місць на сьогодні – є одним із пріоритетних напрямів соціальної політики в Україні.
Свою лепту в реалізації прав інвалідів щоденно вносить Рахівський районний реабілітаційний центр для інвалідів та дітей-інвалідів.
На Рахівщині  проживає майже 5тис. інвалідів, ( 5% населення району), з них 530 дітей-інвалідів. Враховуючи це, працівники реабілітаційного центру основні зусилля спрямовують на надання реабілітаційних послуг дітям-інвалідам, як найбільш вразливій верстві населення. Реабілітаційний центр, враховуючи обмежені можливості, через відсутність обладнаних приміщень та відповідного кадрового забезпечення з року в рік збільшує кількість пацієнтів та наданих реабілітаційних послуг. Для порівняння, у 2014 році у центрі пройшли реабілітацію 32 особи , а за 11 місяців поточного року -50 осіб. Звичайно, цьому сприяло те, що реабілітаційний центр перейшов у власне приміщення, покращилася робота по залученню дітей-інвалідів до реабілітації у Центрі.  Відрадно, що Центр почали відвідувати діти-інваліди не тільки з міста Рахова та навколишніх населених пунктів, але і з віддалених сіл району – Водиця, Богдан. В реабілітаційному центрі протягом року діти-інваліди отримують комплекс необхідних реабілітаційних послуг, з ними проводиться ряд соціально-оздоровчих та культурно-освітніх заходів.
З метою належного відзначення Міжнародного Дня інвалідів реабілітаційний центр спільно з Районною організацією Товариства Червоного Хреста України, районним будинком дитячої та юнацької творчості 3 грудня о 13.00 год в районному Будинку культури проведемо традиційну зустріч з дітьми-інвалідами та їх батьками з пізнавально-розважальною програмою. Всі бажаючі можуть долучитися до участі в заході.
Сьогодні, в переддень свята, хочу  відзначити та висловити сердечну подяку всім, хто за покликом серця присвятив себе служінню людям з особливими потребами, а особливо благодійникам, за допомогою яких Рахівський реабілітаційний центр має можливість розбудовуватися, в першу чергу, це громади ЄХБ м.Рахова, смт.Ясіня, Кобилецька Поляна, с.Косівська Поляна, громадяни Жеребчук О.М., Лаврюк Д.А., Форкош В.І. з смт.Великий Бичків, Форкош С.В. з с.Грушово, Гаврищук Л.В., Форкош В.В. з с.Луг.
На завершення хочу наголосити, що для Рахівського районного реабілітаційного центру на сьогодні пріоритетом є поліпшення якості наданих реабілітаційних послуг інвалідам та дітям-інвалідам через створення належних умов для роботи.
З нагоди свята - Міжнародного Дня інвалідів бажаю всім доброго здоровя, благополуччя та оптимізму. Закликаю небайдужих перейнятися проблемами людей з особливими проблемами, допомогти нам створити для них умови, які дадуть змогу покращити їх самопочуття, відчути себе повноправними членами суспільства.

Михайло Будніков,
       директор Рахівського районного реабілітаційного   
      центру для інвалідів та дітей-інвалідів.



Немає коментарів:

Дописати коментар